Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Lida Gård – uppskattat besöksmål för hela familjen

Strax utanför Flen tornar Lida Gård upp sig med butik, restaurang, café och upplevelser för hela familjen – 350 dagar om året! – Många av våra besökare kommer hit för en heldag, vårt mål är att det ska finnas något för alla, säger vd Hannah Larsson.

I höst fyller Kvalité Häst & Hund, Restaurang & Café Lida Gård 25 år berättar Ulrika Sturén och Hannah Larsson.

Med butik, restaurang, café, catering, konferens och event är det nästan aldrig stilla på Lida Gård Flen.

– Vi älskar att jobba! Att möta kunder och gäster driver oss till att hela tiden utvecklas, säger Hannah Larsson.

När hon och mamma Kerstin Olsson 1997 startade en liten butik var det inte med en horisont om ett kvarts sekel. Men i höst fyller Kvalité Häst & Hund, Restaurang & Café Lida Gård 25 år – nu i rollen som ett av Flens stora utflyktsmål.

2015 gick flytten upp till den stora ladan på Lida Gård – Hannahs drömhus sedan barnsben. Restaurang och café kompletterade snabbt den välsorterade butiken och successivt lades catering, konferens och event till i verksamheten.

– Det är en fantastisk resa vi har gjort. Lida Gård har verkligen etablerat sig som ett uppskattat besöksmål. Vi har gäster från alla möjliga städer och länder, säger Kerstin Olsson.

Sörmlands största ridsportbutik är också en av Barbours största återförsäljare i Sverige. Därtill lockar restaurang, café, naturupplevelser och såklart en promenad bort till den kungliga grannen Stenhammar slott.

– Jag som ryttare och mamma hunduppfödare var det naturligt att börja som en rid- och hundsportbutik. Men nu hittar du även mode, jakt, fest, fritid och heminredning i butiken. Vi är väldigt noga med våra leverantörer, det vi säljer ska hålla länge både till stil och material, men också vara prisvärt, säger Hannah Larsson.

Trots pandemins utmaningar såg både butik och restaurang sitt bästa år omsättningsmässigt 2021, mycket tack vare att många valde att fira semester hemma i Sverige.

– Många sällskap tillbringar en hel dag här hos oss, med shopping, lunch, fika, lek i Snickarboa för barnen och en promenad i den vackra nejden. Att vi erbjuder en destination och en reseanledning i sig blev extra tydligt under 2021, och den utvecklingen fortsätter, säger Ulrika Sturén, informationsansvarig på Lida Gård.

 Bland både kunder och leverantörer finns många som har varit med från starten för 25 år sedan. Stammisarna återfinns även långt utanför Mälardalen, och inte bara som kunder via webbshoppen.

– Vi har många besökare som återkommer flera gånger per år, även långväga gäster som är beredda att resa flera timmar för att komma hit. Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda ett unikt utflyktsmål som uppskattas av många, säger Hannah Larsson.

2020 utsågs hon till Årets företagare i Södermanland, bland annat med motiveringen att Lida Gård satt Flen på kartan.

– Be någon att säga fem orter i Sörmland och inte många kommer att nämna Flen. Det vill vi ändra på! Det är en ynnest att ha Sörmlandsleden, Näckrosleden och Ridled Sörmland runt knuten, säger Hannah Larsson.

Efter ett lyckat 25-årskalas laddar nu hon och personalen om för julmarknad, jultallrikar och allt annat som hör högtiden till.

– Varje årstid har sin charm, det är fantastiskt att kunna erbjuda det bästa av Sörmland året runt, säger Hannah Larsson.

KVALITÉ HÄST & HUND, RESTAURANG & CAFÉ LIDA GÅRD FLEN

Butik, restaurang & café öppet 350 dagar om året.

Catering, konferens & eventverksamhet. Webbshop.

Företaget startade 1997 inne i Flen, 2015 gick flytten till Lida Gård.

Ägs och drivs av mor och dotter, Kerstin Olsson och Hannah Larsson

Årets företagare i Södermanland 2020.