Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Slott, Gammaldags marknad och gårdsbutiker skapar spännande miljö

Det historiska arvet, vacker natur och en levande landsbygd med en stor del småskalig matproduktion - Välkommen till Flens kommun, Sörmlands hjärta!

Hedenlunda slott strax utanför Flen är en stark aktör i den lokala besöksnäringen.

Här finns utöver slott och herrgårdar väldigt många fritidshus. Uppskattningsvis fördubblas invånarantalet under sommaren tack vare alla semesterfirare som ofta har egna hus i Flen. 

– Marknaden för fritidshus har exploderat under de senaste åren med väldigt stort intresse från i första hand närliggande storstadsregioner som Stockholm och Mälardalen. Visningar av fritidshus som är till salu här är eftertraktat, säger Pernilla Hagström, turismansvarig i Flens kommun. 

Besöksnäringen en tredjedel av näringslivet 

I Flen står besöksnäringen för ungefär en tredjedel av det totala näringslivet, sett till antal verksamma samt aktiva företag. Då räknar man in all verksamhet som kan kopplas till besöksnäringen, som caféer, restauranger, matproducenter och gårdsbutiker samt olika besöksmål. Flen kan stoltsera med flera prisade aktörer inom lokalproducerade delikatesser.

I kommunen anordnas även flera marknader per år, många med långa anor, som Malmamarken och Gammaldags marknad som båda lockar stora besökarskaror till kommunen. I den regionala ”Aptitrundan” medverkar flera lokala aktörer.

Vill ständigt bli bättre

För att stötta utvecklingen inom besöksnäringen samverkar Flens kommun inom flera forum. Ett är det regionala samarbetet med Stua, som verkar för näringslivs- och affärsutveckling inom Sörmland. 

Tillsammans med Stua marknadsförs Flen även som Sveriges slottsdestination. Här finns nämligen över 400 slott och herrgårdar, fler per capita än någon annanstans i landet. Många av dem är öppna för besökare och på de olika slotten och herrgårdarna anordnas olika aktiviteter under året. Här finns det fortfarande en stor utvecklingspotential, enligt Pernilla Hagström. 

– Tillsammans med företag inom besöksnäringen undersöker vi från kommunens sida ständigt nya möjligheter för utveckling. Vi har många bra samarbeten, en mängd starka entreprenörer och flera populära besöksmål – men vi vilar inte, vi vill ständigt bli bättre och få möjlighet att välkomna fler till vår fantastiska kommun, avslutar Pernilla.