Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Sparreholms Åkeri möter kunderna med möjligheter

Stora förändringar präglar åkerinäringen men Sparreholms Åkeri i Flen vill hålla en hög profil och möta kunderna med möjligheter.

Sparreholms Åkeri har ett 20-tal anställda, säger Mattias Andersson, transportledare och delägare.

Hela transportbranschen ställer om. På sikt kommer det sannolikt att vara mycket positivt, men i stunden bjuds en hel del utmaningar. Sparreholms Åkeri är en anrik verksamhet med en stark historik, och det ger också muskler för att lösa dagens utmaningar. Inte minst handlar det om att vända utmaningar till möjligheter.

– För att möta framtiden måste man även titta i backspegeln. Vi ska stötta våra kunder, hjälpa dem att få en lönsam affär, och samtidigt ska vi utveckla och stärka vår egen verksamhet, säger Mattias Andersson, transportledare och delägare.

På Sparreholms Åkeri har skapandet av långa relationer alltid varit grundläggande för hela verksamheten. Det är tack vare långa relationer och tät kontakt med kunderna som ägarfamiljen lyckas utveckla verksamheten varje år.

Vill förnya lite varje år

Omställningen inom branschen kräver en hel del investeringar, men det är en verklighet som alla aktörer måste förhålla sig till.

– Vi vill ju helst förnya med ett eller ett par nya fordon årligen, men idag är det långa leveranstider. Vi var tidigt ute med att söka efter eldrivna fordon, men eftersom vi kör de tyngsta lastbilarna så finns det i dagsläget inget alternativ inom eldrift för oss. Vi väntar med spänning på att få testa när det väl finns möjlighet till det, säger Mattias.

Sparreholms Åkeri bedriver fjärrtrafik med tunga fordon, och det pågår tester inom området, men än så länge finns inga kommersiella eldrivna lastbilar i den klassen. Utmaningarna ligger i att laddinfrastrukturen fortfarande behöver byggas ut, och att det ännu inte finns eldrivna tunga lastbilar med den kapacitet som Sparreholms behöver.

– Det vi gör just nu är att undersöka andra alternativ, fram till det att eldrift är möjlig även för oss. Vi lägger mycket fokus på ekonomisk körning, där utbildar vi personalen kontinuerligt för att säkerställa en så effektiv och sparsam körning som det bara är möjligt, tillägger Mattias.

Söker chaufför

I dagsläget har Sparreholms Åkeri ett 20-tal anställda varav tre på kontoret. Ambitionen är att anställa minst en chaufför i närtid – men även här finns utmaningar inom branschen, då det utbildas alldeles för få chaufförer.

– Vi tar gärna emot praktikanter från gymnasieskolan och andra yrkesutbildningar. Det är viktigt att man som företag är med och stöttar så att så många som möjligt får en verklighetsanpassad utbildning. Dessutom kan eleverna vara potentiella framtida medarbetare för oss, förklarar Mattias, som just nu inleder ett nytt samarbete med skolan för att öka möjligheterna ytterligare.

Som yrkeschaufför får man uppleva många nya platser, speciellt inom fjärrtrafiken. Det är ett mycket fritt arbete med stora utvecklingsmöjligheter.