Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Sveriges mest flexibla kongresshus

Borås Kongress är en modern, flexibel och hållbar mötesplats i centrala Borås. Kongresshuset är unikt i sitt slag både vad gäller det moderna uttrycket och det tydliga hållbarhetsperspektivet. En given mötesplats för alla som vill göra skillnad, med andra ord.

Ett av de främsta målen med etableringen av Borås Kongress är att göra Borås till en ännu mer attraktiv plats att besöka, bo och verka på.

– Läget mitt i centrala Borås gör kongresshuset till en naturlig mötesplats i staden, menar Janne Johansson, som driver Borås Kongress samt två hotell i staden: Hotell Solhem Park och Best Western Plus Hotell Borås.

Borås Kongress har möjligtvis ingen motsvarighet i Sverige när det gäller moderna och flexibla lösningar. Här finns utrymme för allt från det lilla mötet till större kongresser med upp till 1000 deltagare. Huset har 23 möteslokaler i olika storlekar, restaurang med plats för upp till 700 gäster, exklusiv terrassvåning samt generösa utställningsytor. Allt präglat av den senaste tekniken.

Mer uppmärksamhet i Borås

Efter pandemin finns det ett stort behov av att mötas igen. Kongresser kräver långsiktig planering och mycket som lagts på is från våren 2020 kommer att planeras in nu. För den som letar efter ett attraktivt alternativ till den större stadens utbud är Borås det perfekta valet.

– Att hålla kongress i Borås är bra ur flera perspektiv, säger Janne Johansson. Jag upplever att man får mer uppmärksamhet här, än vad man får i större städer som till exempel Göteborg som ligger närmast. En kongress uppmärksammas överallt i Borås, det talas och skrivs om det som händer i staden, alla tycks veta vad som är på gång vilket är gynnsamt för den som vill synas med sitt event.

En annan stor fördel är att det är lätt att ta sig till och från Borås, även med kollektivtrafik. Det mesta i staden är inom gångavstånd, vilket underlättar logistiken avsevärt. Och för att inte glömma hållbarhetsaspekten med korta avstånd.

Janne Johansson framhåller också själva möteslokalerna som fantastiska.

– Vi har kanske Sveriges flexibla kongresshus, tillägger han.

Nominerade till Hållbarhetsklivet

Borås Kongress öppnade i november 2018 och själva byggnaden är certifierad enligt standarden Green Building.

– Vi har under 2022 blivit nominerade till Hållbarhetsklivet med Borås Kongress, en utmärkelse som Västsvenska turistrådet ansvarar för, informerar Janne Johansson.

Det kommer inte som en överraskning. Borås Kongress präglades av tankar kring hållbarhet och grön omställning redan då huset ritades. Priset delas ut i november och det blir spännande att se hur det går för landets kanske mest moderna kongresshus.