Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Wingårdhs intresse för Viared Center

Wingårdhs arkitekter arbetar med projekt som är hållbara och som skiljer sig från mängden. Hållbarhet är en integrerad del av Wingårdhs formgivning. Varje nytt uppdrag erbjuder nya möjligheter. Målsättningen är att varje nytt projekt ska bli bättre än det föregående.

Gert Wingårdh

När entreprenören Åke Björsell kontaktade Wingårdhs med sin idé gällande etableringen av Viared Center skapades snabbt ett stort intresse, och Gert Wingårdh har själv ritat huset.

Åke Björsell har länge inspirerat andra entreprenörer i Borås med omnejd. Han har under flera decennier drivit egna verksamheter som nu vidareutvecklas av nästa generation. Åke vet med andra ord ett och annat om entreprenörskap, han har en näsa för affärer och han brinner framför allt för den lokala utvecklingen i Borås.

Bakgrunden till Viared Center, som etableras på en gammal uppställningsplats för lastbilar, bygger på Åkes idé om att skapa en mötesplats kantad av olika serviceverksamheter för alla som arbetar i Viared. Han hade finslipat sin idé under ett antal år innan han kontaktade Wingårdhs för att inleda samarbetet med att skissa fram huset.

– Viared Center är ritat efter Åke Björsells önskemål om ett hållbart hus som skulle vara "häpnadsväckande". Vi har tidigare jobbat med Åke i ett annat inte genomfört förslag och sympatiserar med hans visioner. Vi vill gärna vara med och utveckla Viared Center, som blir ett landmärke för Viared och för Borås. Projektet är helt unikt i sitt slag och bjuder på en mycket spännande arkitektur som måste upplevas för att förstås, säger arkitekt Jonas Edblad, kontorschef på Wingårdhs i Göteborg.

Synnerligen spektakulärt bygge

Viared Center samlar serviceföretag som till exempel frisör, butik och gym. Det kommer även

att etableras en representativ lunchrestaurang på Viared Center, samt finnas ett antal flexibla kontor där RO-Gruppen, som bygger huset, blir den till ytan största hyresgästen.

Själva fastigheten har en unik form, lite som en uppochnervänd pyramid. Dess höjd och markyta har anpassats efter detaljplanen för området. Högst upp byggs en takterrass som hyresgästerna kan besöka för att njuta av en stunds avkoppling i grönskan som ska anläggas där.

Det är ett synnerligen spektakulärt bygge, en visuell byggnad som skapar uppmärksamhet och intresse. Byggnaden har limträstomme och träfasad med stora glaspartier. Det blir en genomgående hög miljöprofil där fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, och därmed klara mycket högt ställda krav på allt från materialval till ljusinsläpp i rummen. 

– Viared Center är under uppförande med tänkt inflyttning under augusti 2023. Vi ser fram emot att se projektet genomfört med en hållbar och biophilic design, konstaterar Jonas Edblad.