Mån 25 sep / År 41 / Nr 3 2023

Allt inom byggnadsplåt från engagerad aktör

Entreprenören Martin Beckman startade plåtslageriet MB Plåt år 2008 och har sedan dess utvecklat verksamheten i snabb takt. Som heltäckande specialplåtslageri erbjuder MB Plåt allt inom byggnadsplåt, både för företag och för privatpersoner.

Runda kupor klädda i valsblank zink är en fin detalj på tak.

Martin Beckman utbildade sig till plåtslagare under början av 90-talet men försvann under en tid från branschen. Under ett antal år arbetade han inom andra områden, bland annat som inköpare, samt även på en golfanläggning. Med tiden började plåtslagartjänster efterfrågas på arbetsplatsen, men Martin hade då bestämt sig för att starta eget redan 2006.

– Jag ville ha friheten att kunna välja mina uppdrag och samarbetspartners. Under ett par år hyrdes jag in som för olika uppdrag inom plåtslageri, och därefter, mellan 2008 och 2010 hyrde jag in mig i en befintlig verkstad för att kunna utöka min verksamhet och ta fler och framför allt större uppdrag. 2010 beslutade jag mig för att satsa på en egen verkstad och egna maskiner och därefter har utvecklingen gått snabbt, berättar Martin.

Fick en tuff start

Eftersom maskiner och lokaler utgör större investeringar var det en stor utmaning för Martin att fortsätta arbeta helt på egen hand, speciellt då han både sålde in jobb och utförde allt själv, och dessutom tog hand om all administration kring det. Det dröjde inte länge innan ett par anställda hade tillkommit.

– Det är svårt att hitta kompetent personal, men jag kan dra slutsatsen att de liksom jag ville jobba mer fritt och utvecklas i sina roller. Dessutom gavs möjligheten att få arbeta med den senaste tekniken på området, vilket jag personligen tror att de flesta inom branschen uppskattar, säger Martin.

MB Plåt startade som enskild firma och blev aktiebolag 2013, då med fyra anställda inklusive Martin. Idag har företaget 14 plåtslagare samt tre anställda på kontoret som sköter administration och ekonomi, arbetsorder och så vidare. Inom branschen räknas MB Plåt som en av de större aktörerna nu, med hela Halland som upptagningsområde.

Svårare att rekrytera idag

Plåtslagartjänster efterfrågas inom nästan alla byggprojekt. De flesta mindre och medelstora byggbolag har inte egna plåtverkstäder, utan hyr in tjänsten från underleverantörer. Det är svårt att hitta välutbildade och erfarna plåtslagare, ja enligt Martin är det näst intill omöjligt. Det är också en av anledningarna till att byggbolag inte kan bygga upp egna plåtverkstäder.

– När jag behöver rekrytera idag har jag i stort sett samma utmaning. När jag utbildade mig till plåtslagare var branschen generellt inte speciellt bra på att ta hand om lärlingar, men nu är det annorlunda. Det finns en helt annan medvetenhet idag för att ta hand om lärlingarna.

Bygger broar mellan skola och näringsliv

På MB Plåt är man noga med att ta emot lärlingar och praktikanter, och det har man varit sedan dag ett. Det är så kompetensen utvecklas, och rekryteringsunderlaget växer. Martin är noga med att poängtera att det krävs engagemang från alla inom branschen, så att man tillsammans säkerställer yrkets framtid. Martin är själv engagerad i skolor i regionen och är gärna med och bygger broar mellan skola och näringsliv.