Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Sänk energiförbrukningen med självvärmande läktarstolar

Från maskinuthyrning till utveckling av ett av världens största läktarsystem, och därifrån vidare till utveckling av världens (troligtvis) enda självvärmande läktarstol. Sit På Sit Down Export AB sitter man inte med armarna i kors. Innovationskraft, uppfinningsrikedom och modet att omsätta goda idéer till verkliga produkter har gjort företaget världsledande inom sin nisch.

Under VästeråsföretagetSit Down Exports 50-åriga historia har flera spännande innovationer sett dagens ljus. Den mest förträffliga är den självvärmande läktarstolen, enligt Pär Johnsson, utvecklingschef med ansvar för både produkter och processer i fabriken Västerås.

– Vad vi känner till så finns det ingen annan som har utvecklat en liknande produkt någon annanstans världen över. Våra befintliga läktarsystem är bland de största i Nordamerika och i världen. Vi har levererat läktare till fyra olympiska spel, och försäljningen av läktarsystemen ökar hela tiden. Med den självvärmande stolen riktar vi oss i första hand nu till den svenska och nordiska marknaden, i alla fall till en början. Den kan med tiden mycket väl bli nästa stora hit även globalt, säger Pär.

Hållbar ur flera dimensioner

Sit Down Export har tillverkat den självvärmande läktarstolen sedan 2006. Den första kunden, en privat investerare från Åland, var med och skapade möjligheterna för produktens lansering. Därefter har stolen ersatt sina kallare kusiner i flera arenor och hallar över hela Norden, ofta i samband med ny- eller ombyggnationer där ökad hållbarhet eftersträvas.

– Det finns stora fördelar med vår självvärmande stol ur hållbarhetssynpunkt. Den är tillräckligt robust för att klara mycket frekvent användning, och den tål även väder och vind. Av de cirka 10 000 självvärmande stolar som vi har levererat hittills har vi bara behövt byta en sedan vi lanserade produkten 2006. Det visar på hur hållbar den faktiskt är.

– Hållbarhetsfaktorn har flera dimensioner. Dels slipper man ersätta med nya stolar och då återbetalar sig investeringen i den självvärmande stolen med tiden flera gånger om, dels kan man sänka temperaturen i hallen med en till två grader utan att åskådarna fryser och det sparar stora mängder energi, förklarar Pär Johnsson.

En genialisk uppfinning

Den självvärmande stolen är det bästa och mest hållbara alternativet när man vill erbjuda hög komfort och den bästa åskådarupplevelsen. Den är tillverkad i en typ av EPP-plast, som har egenskapen att materialet reflekterar all värme det kommer i kontakt med. Det betyder att när man sitter på stolen, så får man tillbaka sin naturliga kroppsvärme från den, och det sker direkt. På så vis hindras man från att frysa.

Stolen är samtidigt en genialisk uppfinning ur hållbarhetssynpunkt. Genom att välja den självvärmande stolen, som dessutom uppskattas mer av de som ska använda den, sparar man in betydande på driftskostnaderna år efter år. Både genom att slippa byta stolar som går sönder, och genom att energiförbrukningen blir lägre då halltemperaturen kan sänkas.

På Sit Down Export räknar man med att efterfrågan på den unika stolen kommer att öka kraftigt när fler upptäcker de tydliga fördelarna med den. Fabriken i Västerås är redo för en större produktion. Kompetens, erfarenhet och utrymme finns. Framtiden ser ljus ut för alla som vill slippa frysa uppe på läktaren.