Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Världens enda tillverkare av gigantiska fiskodlingspåsar finns i Timrå

NHC är ett av Västernorrlands mest innovativa företag. Det märks inte minst på produkterna som företaget utvecklar och tillverkar. Ett av de mest unika exemplen är en gigantisk fiskpåse för fiskodling, som skyddar fisken inuti påsen från olika virussjukdomar och en speciell sorts lus som annars snabbt kan smitta hela beståndet. Hållbarhetsaspekten är glasklar.

NHC är det enda företaget i världen som tillverkar den här typen av produkt i de större storlekarna.

De enorma fiskpåsarna är egentligen robusta dukliknande konstruktioner i PVC eller TPU-plast. Den senaste som tillverkades i fabriken i Timrå var 30 000 kubikmeter stor, vägde 14 ton och skickades till en kund i Norge för att användas i en laxodling. Den här typen av projekt blir nu allt vanligare eftersom det finns krav på slutna system för fiskodlingar.

– Den här produkten har utvecklats av våra kunder, men vi har förfinat den inför tillverkning och alla steg i tillverkningen sker i vår fabrik i Timrå, säger Henrik Eriksson, COO/Sverige-chef på NHC. Fiskodlingspåsarna är ett bra och naturligt komplement till våra basprodukter som primärt är svetsad PVC-duk till hallar av olika typ och storlek, väderskydd och andra specialprodukter.

Avancerad tillverkning

I dagsläget finns kunderna för de stora fiskpåsarna i Norge, men liknande fiskodlingar finns även i Nordamerika, där en laxodling i Canada redan har en fiskpåse tillverkad av NHC i drift. På sikt kan NHC mycket väl tänkas expandera mer mot den marknaden också.

– NHC är det enda företaget i världen som tillverkar den här typen av produkt i de större storlekarna just nu. Det finns andra typer av lösningar för fiskodling, men inga är lika pålitliga som de helt tillslutna system av fiskpåsar NHC tillverkar, eftersom de andra produkterna utgörs av finmaskiga nät och liknande. Virus kan mycket väl ta sig in i den typen av system, och därför är vår fiskpåse absolut överlägsen. Den är helt försluten, och blir som en skyddad värld för de hundratusentals fiskar som lever i den, förklarar Henrik Eriksson.

Det är inte bara att starta upp en tillverkning av samma typ av produkt som NHC gör. Att tillverka en fiskpåse i den storlek som krävs är allt annat än enkelt. Det är en avancerad process som kräver både stora ytor och specialistkunskap om hur materialet beter sig vid bearbetningen. På NHC finns allt det som krävs för att tillverkningen ska gå smidigt och effektivt, och kunderna kan alltid lita på att NHC håller en hög kvalitet och leveranssäkerhet.

Tillväxt att vänta efter testperiod

NHC har genomgått en hel del förändringar som organisation och står efter den resan nu mycket väl rustade för tillväxt.

– Vi har hittills tillverkat flera prototyper av fiskpåsarna, och de testas nu i riktiga laxodlingar. Om det går som vi tänkt oss så kommer den här verksamheten att öka lavinartat och bli ett av våra största affärsområden. Då kommer vi även att behöva rekrytera igen för att hinna med den utveckling som vi räknar med, säger Henrik Eriksson.

Att få tag på rätt kompetens blir en utmaning. Alla som är intresserade av unika konstruktioner i plast och som vill bidra till ökad hållbarhet inom livsmedelsförsörjningen är potentiella medarbetare för NHC. Så fort testperioden är avklarad kommer det att hända mycket inom bolaget – och det kommer då att gå fort. Även lokalytan behöver ses över om NHC ska bli en storproducent av dessa unika påsar framöver.