Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Radio- och tv-produktionsbolag flyttar tillbaka till Piteå

Entreprenör, radioprofil och tv-producent – Li Skarin är en mångsysslare med näsa för bra affärer och ett stort hjärta som slår extra hårt för Norrbotten. Hon känner starkt för hela regionen, men kanske allra mest för Piteå, den lilla kommunen som är tillräckligt stor för att påverka och förändra i större skala. Det är ingen slump att Li nu flyttar sitt produktionsbolag Massa Media till Piteå.

Efter att ha hittat en passande hästgård för familjens häst- och avelsverksamhet, och närheten till mötesplatsen Acusticum i Piteå och de radio- och tv-utbildningar beslöt Li Skarin att flytta hem till i Piteå

Li bodde tidigare i residensstaden Luleå men flyttade till Piteå främst av två anledningar. Den första var att hon hittade en hästgård som passade utmärkt för vidareutveckling av familjens häst- och avelsverksamhet, och den andra var mötesplatsen Acusticum i Piteå och de radio- och tv-utbildningar som fanns där. Med andra ord en mycket bra grogrund för talanger inom radio och tv, som den journalistutbildade Li tidigt hade ett starkt intresse för.

Massa Media är Lis produktionsbolag som drivits från Piteå tidigare, och efter en tid med bas i Luleå flyttar bolaget hem igen. Massa Media är ett av väldigt få produktionsbolag i Sverige som arbetar med nationella produktioner utanför storstadsregionerna, och att det drivs från Piteå ger den lilla norrbottniska kommunen en extra fjäder i hatten.

– Det är fantastiskt roligt att driva en så bred verksamhet tillsammans med alla engagerade medarbetare och samarbetspartners. Vi samarbetar gärna och ofta med duktiga filmare, fotografer och frilansare i norr, säger Li.

Skapar intresse på bred front

– Jag är väldigt mån om att föra fram berättelser från regionen, vi producerar bara radio och tv till nationella kanaler och det är viktigt att många olika typer av människor och nyheter kommer fram. Norrbotten och norra Sverige är så mycket mer än grön omställning och nya industrier. I den tid vi lever nu är det extra viktigt att berätta en mångfald av historier som fördjupar bilden, förtydligar Li.

Li berättar även att Massa Media producerar allt från dokumentärer till barnprogram. I skrivande stund produceras Vargens och Storelvs magiska resa, som är en kombination av underhållning och dokumentär med norra Sverige och Norge som scen. Det är ett spännande program där helande och andlighet undersöks inom samisk kultur.

Samtidigt programleder Li radioprogrammet Karlavagnen varannan söndag, ett av Sveriges radios mest populära i P4.

Åter hem till Piteå

Utöver mediabolaget driver även Li stiftelsen och tankesmedjan Innovation Pite tillsammans med Jan-Eric Sandberg. En organisation som har som mål att stimulera debatt, entreprenörskap och öka kunskap kring utveckling och innovation inom näringsliv och samhälle.

– Det är lyxigt och viktigt att en så liten stad som Piteå har en egen tankesmedja som representeras av de högsta cheferna inom näringsliv och det offentliga, säger Li.

Och nu går flytten av egna produktionsbolaget hem till Piteå.

– Eftersom jag nu under hösten 2023 tar över Massa Media till 100 procent så är det naturligt för mig att placera huvudkontoret i Piteå, där allt en gång började. Just nu undersöker vi möjligheter för att bygga en helt ny radiostudio här i Piteå, med mål att skapa en egen plattform lokalt samtidigt som vi samarbetar med lokala aktörer inom branschen. Det är ett mycket gott samarbetsklimat i staden som vi vill bygga vidare på, avslutar Li entusiastiskt.