Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ishockey är en kultur som präglar hela Örnsköldsvik

Det är något väldigt speciellt med ishockey i Örnsköldsvik. Det kan bara upplevas på plats, i klubbens hemmaarena Hägglunds arena. Som åskådare kan man känna hur mycket som står på spel, alla starka känslor som gör att hela arenan vibrerar. Hela kommunen, företagen och inte minst invånarna står bakom idrottens utveckling, det finns en tydlighet över den starka tradition som ishockey förknippas med i Örnsköldsvik.

MoDo Hockey är en svensk idrottsförening som under drygt ett sekel har fostrat i första hand lokala talanger hela vägen från junior till elitidrottare. Föreningen har tidigare omfattat flera idrotter men fokuserar sedan 1980-talet enbart på ishockey, som också är en av de största sporterna i Örnsköldsvik. 

– Vi tror på att bygga en stark verksamhet med hjälp av egna förmågor, det vill säga killar och tjejer från Örnsköldsvik, de är lokalpatrioter precis som vi. Vi driver en bra utbildning hela vägen från ungdomsverksamhet och upp till elitnivå. Det är en resa man som målinriktad och professionell idrottare kan göra hos oss, säger Johan Widebro, vd för MoDo Hockey.

Först med damlag

MoDo Hockey var bland de första klubbarna i Sverige att starta damlag. Det var tidigt en del av huvudverksamheten, redan 1969 fick de kvinnliga spelarna ett eget lag. Med det satte MoDo Hockey ribban högt för arbetet med hållbarhet och jämlikhet, ett arbete som fortsätter idag genom olika satsningar.

– MoDo Hockey är en av Sveriges största klubbar för damhockey. Vi investerar mycket i att utveckla en verksamhet som är jämlik och har under de senaste två åren drivit en satsning enbart för tjejer. Genom den har cirka 120 tjejer börjat spela hockey, man kan välja att spela enbart med andra tjejer men för den som vill finns möjligheten att även spela i blandade lag, berättar Johan Widebro.

En lokal kultur

MoDo Hockey gör mycket för att bidra till samhällsnyttan. Klubben är mest känd för representationslaget som nu är tillbaka i högsta ligan efter ett antal år i andra divisionen. Representationslaget är viktigt, men slukar inte allt kapital vilket annars är ganska vanligt inom idrotten. MoDo Hockey bygger långsiktigt, från grunden med juniorer från trakten.

– Vi har en växande ungdomsverksamhet och ett stort intresse för klubben bland barn och unga. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter framför oss och kommer att fortsätta satsa på att utveckla yngre talanger. Vi ska även fortsättningsvis bygga klubben med egna förmågor, konstaterar Johan Widebro.

I Örnsköldsvik finns det inte mindre än sex hockeyföreningar, samtliga med starka representationslag. Det trots att det i Örnsköldsvik bara finns cirka 55 000 invånare. Den stolta lokala historiken och traditionen kring ishockey har utvecklats till en kultur som präglar hela kommunen.