Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Regionens stora industriinvesteringar gynnar legoverkstad

Machtech är en ledande leverantör av lösningar för metallkomponenter. I en av Sveriges största legoverkstäder erbjuder Machtech specialiserade tillverkningstjänster med hög teknisk och kvalitetsmässig standard.

Matchtech är en mycket spännande arbetsplats för den teknikintresserade och man behöver rekrytera fler svetsare, CNC operatörer och montörer.

När man besöker Machtech i Örnsköldsvik är hög kapacitet bland det första man kommer att tänka på. Verkstaden är enorm – hela 10 000 kvm, och lagerytorna omfattar ett lika stort utrymme. Här är man van vid att hantera riktigt stora och tunga detaljer. Faktum är att lyftkapaciteten i verkstaden är över 30 ton.

– Vi har många kunder i regionen och runtom i Sverige som går riktigt bra nu. Det investeras mycket över lag inom industrin, det ser vi på nära håll nu när BAE Systems, Domsjö fabriker och Metsä Board gör stora satsningar som ska resultera i kapacitetshöjning i deras fabriker. Vi svarar med att göra investeringar i vår verkstad så att vi också är redo att hantera större projekt, säger Pelle Bergström, vd på Machtech.

Vägen till framgång

Machtech var länge en så kallad ren maskinbearbetningsfirma och under åren har företaget utvecklas till att bli en mer komplett leverantör med tjänster såsom laserskärning, bockning, svetsning/robotsvetsning, maskinbearbetning, ytbehandling samt montering. Kunderna finns inom fordonsindustri, militär industri, vindkraftsindustri, verkstadssegmentet samt inom byggsektorn.

– Vår verksamhet grundas på BAE Systems gamla maskinverkstad som avknoppades och såldes 2011. För tre år sedan köptes en annan maskinverkstad i Husum och nu är vi totalt över 70 anställda inom Machtech. Det har varit en brokig och spännande resa under alla år, men de senaste åren har varit bland de mest utmanande och samtidigt lärorika med pandemi, krig och nu ekonomisk kris, berättar Pelle Bergström.

Under den mest turbulenta tiden, som avser pandemins inledning och åren som följt efter det, har Machtech till skillnad från de flesta andra inom branschen ändå lyckats skapa tillväxt. När många kämpat för att behålla personal har Machtech anställt fler.

– Trägen vinner, skojar Pelle. Nej, men det har aldrig varit en enkel eller rak väg till framgång. Inom verkstadsindustrin är vi vana vid att kämpa på, vi vet att bara hårt arbete leder till framgång. Vi drar alla åt samma håll, och vi har partners inom industrin som gör precis samma som vi. Tillsammans bygger vi en stark grund med goda förutsättningar för fortsatt tillväxt.

Spännande arbetsplats

På Machtech finns varierande och spännande jobb samt många olika yrkeskategorier representerade. Verksamheten har breddats mycket under de senaste åren och är idag mer eller mindre komplett med maskinpark och kompetens för laserskärning, robotsvetsning, bockning, maskinbearbetning och specialsvetsning för att bara ta några exempel. En mycket spännande arbetsplats för den teknikintresserade.

Machtech behöver fortfarande rekrytera fler svetsare, CNC operatörer samt montörer med anledning av att man ser ett stort behov av tjänsterna långt in i framtiden.

– Vi efterlyser gärna fler tjejer att söka till verkstadsbranschen och kommer att starta upp en traineeutbildning i egen regi som vi valt att kalla Machtech Academy. Detta gör vi för att skolorna inte hinner med att ta fram det antal yrkesfolk som kommer att behövas i framtiden. Både för vår expansion och för att täcka de naturliga pensionsavgångarna, berättar Pelle.