Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Välkommen till Höga Kusten!

I Örnsköldsvik och Höga Kusten finns mycket att se och uppleva. Oavsett om du är här för att utforska vår storslagna natur och dess oändliga äventyrsmöjligheter, upptäcka skärgården eller njuta av stadens utbud – så har Höga Kusten något för alla. Här hittar du Sveriges enda rena naturvärldsarv och världens största landhöjning sedan den senaste istiden. Men också en stark gemenskap och inspirerande möten mellan människor från hela världen.

Under 20 000 år har naturens krafter format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Här stupar bergen rakt ner i havsdjupen på ett sätt som gör dig andlös.

Höga Kusten format av naturens krafter

Under 20 000 år har naturens krafter format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Här stupar bergen rakt ner i havsdjupen på ett sätt som gör dig andlös. Landhöjningen gör Höga Kusten världsunik och sedan 2000 finns Höga Kusten med på UNESCOs världsarvslista. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än dagens havsyta. Idag fortsätter landhöjningen med 8 mm per år.

Världsarvet Höga Kusten sträcker sig från Högakustenbron i söder till Skags udde i norr.  

Det är för Höga Kustens unika natur som de flesta besökare kommer till oss. Här finns skogarna, bergen, havet och alla stigarna som leder till fantastiska utflyktsmål. Höga Kusten erbjuder ett av Sveriges bästa friluftsliv under årets alla dagar.

Smaker för alla

Höga Kusten kan erbjuda en hel rad unika smaker och smakupplevelser. Kanske tänker många spontant på surströmming, men det finns så mycket mer! Vad sägs till exempel om vildfångad lax, älgfilé med lingon och smörstekta kantareller, eller förstklassig ost, choklad och – förstås - tunnbröd? I Höga Kustens breda utbud ryms allt från charmiga caféer till högklassiga restauranger, prisbelönta dryckesleverantörer, gårdsbutiker, lokala bryggerier och mycket mer.

En skärgård i världsklass

Vill du upptäcka skärgården i Höga Kusten rekommenderas en tur till Ulvön eller Trysunda. Välbevarade sjöbodar, bostadshus och gistvallar i kombination med en mycket vacker natur och trevliga boenden och restauranger gör Ulvön till ett omtyckt besöksmål.

Många entusiastiska entreprenörer har öppnat olika verksamheter som satt Höga Kusten på kartan. Några av dem är Sveriges största bilmuseum i Härnösand, High Coast Whisky i Bjärtrå och Friluftsbyn vid Skuleberget.