Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Alla älskar Pajala

Det är något speciellt med Pajala. Alla som haft att göra med den lilla kommunen i norr blir ohjälpligt förälskade – i livsmiljön, naturen och framför allt i pajalaborna. De som aldrig gav upp trots decennier av arbetslöshet och utflyttning och en inledande gruvkrasch. Och som nu ställer upp hängivet för den nya gruvan.

Karl-Axel Waplan, Åsa Allan, Klas Dagertun

Befolkningen i Pajala har genomgått dramatiska förändringar. Efter decennier av arbetslöshet och utflyttning investerades miljarder 2012 i en järnmalmsgruva i gruvfältet kring byn Kaunisvaara. Men malmpriserna sjönk till absoluta bottennivåer och 2014 blev det konkurs 

Miljardvinster

Men så lyckades bland andra förre näringsministern Anders Sundström och Peabgrundaren Mats Paulson övertyga ett 80-tal industriledare att investera i en återstart av gruvan 2018.

Det nya gruvbolaget Kaunis Iron är på väg mot miljardvinster. Nya gruvor och förädlingsverk håller på att öppnas. Flera enkätundersökningar visar att mer än 90 procent av pajalaborna älskar sitt gruvbolag som redan skapat 500 nya jobb.

Inte bara pajalaborna

Men det är inte bara pajalaborna som älskar sitt Pajala. Fd företagaren och politikern Janne Blomqvist bjöd våren 2023 in människor som gjort stora insatser för Pajala och gruvan. Han bjöd på helstekt ren och gruvbesök.

Det hölls många tal om kärleken till Pajala. Tidningen Näringsliv lyssnade och passade på att göra kompletterande intervjuer med gästerna.

Klas Dagertun, VD gruvbolaget Kaunis Iron. Det som framför allt tog mig med storm när jag kom till Pajala var alla varma människor och det engagemang som våra anställda visade för gruvan. Det kan bara gå bra för oss.

Anders Sundström, fd näringsminister, idag styrelseproffs som gjort de avgörande insatserna för gruvans tillkomst och pånyttfödelse. Min grundläggande ideologi har alltid varit att hjälpa bygder som är hårdast utsatta. Pajala har ändå gett så mycket till Sverige. Och så älskar jag pajalaborna, fantastiska människor!

Ulf Adelsohn, fd partiledare som var med och drog i gång besöksnäringen i Pajala. Jag lärde känna en liten kommun med storslagen natur och starka människor i en riktig framtidsbygd.

Arnold Vonkavaara fd, regionchef Trafikverket. Pajala, en liten kommun i en naturskön miljö med starka själar har möjliggjort en fantastisk utveckling.

Per-Ola Eriksson, fd landshövding och generaldirektör för Nutek. När jag tillträdde som landshövding i Norrbotten så styrde jag kosan först av allt till Pajala. Jag känner stor beundran och respekt för pajalaborna. Kanske kan man kalla det för kärlek.

Lena Liljeroth Adelsohn, fd kulturminister. Efter familjens första besök i Pajala ville våra barn inte resa tillbaka hem. Vi upplevde en av Sveriges vackraste bygder. Nu är det dags för barnbarnen att komma hit.

Åsa Allan, teknologie doktor och vice VD Kaunis Iron. Här hittade jag och min familj vårt smultronställe nära tryggheten och enkelheten i livet. Envisheten och engagemanget bland pajalaborna gör det lätt att bygga världens bästa gruva.

Birger Lahti, offensiv riksdagsman från Pajala. Den trygga uppväxten i byn Kaarnevaara och min fars tålamod när jag som barn ville vara med på jakt, fiske och skogsarbete gjorde att jag blev trogen Pajala kommun. Som tur var.

Johan Dagertun, direktör Peab Sverige AB, som byggde upp gruvan. Pajala, en ort med så mycket att erbjuda – och så mycket vilja.

Kent Nilsson, företagare som fixade fram hundratals boenden under byggtiden. Vi kom tillbaka efter alla motgångar och får nu uppleva det nya Pajala med ständigt nya människor.

Karl-Axel Waplan, gruvchef som fick internationella finansiärer att investera miljarder i en skogsmyr i Europas norra utkant. Pajala är för mig rak och enkel kommunikation, support och positiv, optimistisk inställning, även när det är riktigt tufft. En kommun med stor själ!

Niclas Dalström, informationschef när gruvan anlades. Mest av allt förälskade jag mig i människorna som med sitt raka sätt och sin underfundiga humor välkomnade mig i sina liv. Jag är för evigt en stolt, tacksam och glad Pajalaambassadör.