Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Expansivt installationsbolag behöver rekrytera omgående

Det är bråda tider för Dahlén Staf El & Säkerhet i Sollefteå. Ägarna Johan Staf och Christer Dahlén, som också är operativt aktiva i verksamheten varje dag, beskriver nuläget som en rejäl uppgång för regionen och för de bolag som är med och bygger framtidens Sollefteå. 

Christer Dahlén och Johan Staf bland hyllorna på lagret

Det var länge sedan det var så mycket på gång samtidigt i Sollefteå. Nu ska ett nytt regemente byggas, en ny fabrik för produktion av grönt flygbränsle etableras och dessutom byggs i skrivande stund ett nytt flerbostadshus i centrala Sollefteå. Utöver det pågår även utveckling av nya vindparker i regionen.

Behöver rekrytera omgående

– Det råder ingen tvekan om att Sollefteå nu signalerar framtidstro, säger Johan. Vi märker att fler och fler vill etablera sig här, hyra befintliga lokaler eller bygga nya. Utvecklingen är mycket positiv för Sollefteå men det gäller att vi hinner med och inte får växtvärk mitt i expansionen.

– Vår största utmaning är att hinna med alla projekt som vi är intresserade av och alla förfrågningar vi får, fortsätter Johan. Vi vill naturligtvis hjälpa alla som behöver oss, oavsett hur omfattande jobben är, men för att vi på sikt ska kunna vara lika snabba och lika konkurrenskraftiga som vi är idag så behöver vi rekrytera mer kompetens.

Och det här med att hitta rätt kompetens är en riktigt stor utmaning, det är Johan och Christer helt överens om.

– Den kompetens som är tillgänglig är i form av lärlingar som kommer direkt från skolan. De behöver arbeta några år för att bli certifierade elektriker. Vi har ett stort ansvar i att ta emot dem, och säkerställa yrkets långsiktiga fortlevnad, men vi behöver samtidigt även få tag på erfarna elektriker med många år i branschen. Det är den största utmaningen, säger Christer.

– Vi söker med ljus och lykta efter elektriker som vill vara med och driva utvecklingen med oss. De kanske inte kommer från vår region, vi söker brett för att öka chanserna att hitta rätt. I Sollefteå finns dessutom en samverkanskultur där vi som verkar i regionen aldrig är ute och stjäl kompetens från våra kollegor i branschen. Därför är det så viktigt att vi kan attrahera kompetens utifrån, tillägger Johan.

Hoppas på mindre flyttvåg

Allt spännande som nu är på gång gör att det blommar i Sollefteå. I samband med det tror Johan och Christer, tillsammans med väldigt många fler, att det kommer att hända mycket mer.

– Det kan sättas igång en mindre flyttvåg, speciellt i relation till att regementet startar upp igen. Det är det vi och många andra hoppas på. Vi behöver få in ny kompetens utifrån för att utveckla vår verksamhet, och många andra företagare sitter i samma båt. Tillsammans ska vi visa Sollefteå från sin bästa sida, så att fler vill flytta hit och bygga en ljus framtid med oss som redan finns här, säger Christer.

För stunden ser Johan och Christer till att vara en lyhörd och engagerad arbetsgivare som ger mycket tillbaka till sina medarbetare. Det för att skapa trivsel och bygga ett starkt team som kan leverera när det är press och mycket att göra.

– Vi löser det mesta tack vare våra fantastiska medarbetare och det är vi mycket stolta över att kunna göra, konstaterar ägarduon.