Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Alltid med kvalité som utgångspunkt

Kvalitet och säkerhet har alltid varit utgångspunkten för Nybergs Mekaniska Verkstad, NMV, i Kiruna. Sedan 1940-talet har företaget utvecklat produkter och tjänster som höjer säkerhetsnivån inom tung industri, framförallt men inte uteslutande inom gruvnäringen.

Verksamhetschefen Tor Strålberg är speciellt stolt över är NMX Bergbult, Kirunabulten, som NMV utvecklade för över 40 år sedan som småskaligt verkstadsföretag i Kiruna.

Idag är det anrika verkstadsföretaget en del av en koncern, NMV Group. Koncernen fokuserar på det mesta en modern industri kan tänkas behöva i form av service och maskintjänster, konstruktion och ritning, komponenttillverkning, tunnplåt och coils, specialfordon, transporter och så vidare. Produkt- och tjänsteutbudet utvecklas utifrån efterfrågan och kundens behov.

Kirunabulten – bergbulten fortfarande en huvudprodukt

En produkt som verksamhetschefen Tor Strålberg är speciellt stolt över är NMX Bergbult, Kirunabulten, som NMV utvecklade för över 40 år sedan som småskaligt verkstadsföretag i Kiruna. Bulten ser nästan likadan ut idag, men materialet och produktionen har utvecklats sedan dess. Dessutom har NMV under årens lopp nylanserat bulten i flera olika utföranden, med lite olika tillämpningsområden.

– Trots att det är en mogen produkt har vi flera spår som kan vidareutvecklas baserat på den globalt kända och uppskattade Kirunabulten, fortsätter Tor. Det har vi redan påbörjat och vi har lanserat flera varianter baserat på bergbulten som vi lanserade redan 1968, drygt 20 år efter NMV grundades. Det är spännande att det genom åren fortsatt finns mycket innovationskraft kring bulten. Det går att vidareutveckla ännu mer, vi har redan nu ytterligare en prototyp på gång.

Specialister på specialfordon

Ett annat område som NMV kan stoltsera med unik kompetens och erfarenhet inom är specialfordon. De utvecklas främst för tung industri samt gruv- och bergarbete. NMV har inom området utvecklat en rad olika gruv- och specialfordon samt genom förvärv av anrika Kiruna Trucks produktutbud av fordon för stål- och smältverk vidare utvecklat verksamheten.  

– Vi har till exempel utvecklat ett lågbyggt betongfordon med hög lastkapacitet men lägre höjd, för att de skall klara kraven på höjd in och ut ur underjordsgruvor. Vi har även egenutvecklade lösningar för laddningsfordon som används i dagbrott och underjordsgruvor.

Tor berättar att slaggtruck SH60 blivit en viktig pusselbit i NMV:s portfölj av specialfordon efter den prisbelönta (NOAK 2016) hyttlösningen togs fram i samarbete med LTU:s studenter, fortsatt utveckling av en säkrare arbetsmiljö för förare ligger NMV fortsatt varmt om hjärtat.

Mycket att vara stolt över

Det finns mycket att vara stolt över på NMV, både idag och historiskt.

– Allt vi utvecklar och tillverkar har de högsta säkerhets- och kvalitetskraven som finns idag. Säkerhet kommer alltid att vara viktigast för oss. Det gäller även i vår produktion, vår arbetsmiljö är utvecklad för att vara både hållbar och trygg. Vi kommer aldrig att tumma på det, det är en del av vår vision om att vara den bästa arbetsgivaren i Kiruna, Luleå och Piteå, säger Tor med eftertryck.