Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Erfaren elektriker från Västra Götaland valde familjär stämning framför större arbetsgivare

Rota Elmek är ett mindre företag, men levererar stort. På uppdrag av traktens största industriföretag ser Rota Elmeks elektriker och mekaniker till att den dagliga driften fungerar smidigt och optimalt. Det mesta handlar om gruvnäringen och dess expansion, men Rota Elmek ser till att vara med där saker sker.

Rota Elmek medverkar i de flesta stora investeringar som sker inom gruvnäringen i Kiruna med omnejd

Alla pratar om de stora investeringar som planeras och till stor del redan påbörjats i norra Sverige nu, och specifikt i de två nordligaste länen Norrbotten och Västerbotten. Kiruna ligger längst upp i norr, men befinner sig i centrum när det gäller utveckling och specifikt gällande den gröna omställningen som alla pratar om nu.

De viktiga omställningar som sker inom gruvnäringen är avgörande för att industrin i nästa steg ska kunna göra de investeringar som behövs för att göra den mer hållbar, det vill säga vara en del av den gröna omställningen. Och här spelar underleverantörer som Rota Elmek en viktig roll. Företaget medverkar i de flesta stora investeringar som sker inom gruvnäringen i Kiruna med omnejd.

Fått fantastiskt välkomnande i Kiruna

För att överhuvudtaget kunna leverera de tjänster som industrin behöver måste Rota Elmek rekrytera de bästa inom el och mekanik. När Marcus Ulriksen, en färdigutbildad och erfaren elektriker från Vårgårda i Västra Götaland, hörde av sig var det nog jubel på det lilla företagets kontor uppe i norr.

– Vi tänkte direkt att den här chansen kan vi inte missa, minns Rosmarie Niemi, butiks- och ekonomiansvarig på Rota Elmek.

Marcus kände i sin tur att han hade hittat hem både i Norrbotten och hos sin nya arbetsgivare.

– Det första jobbet jag sökte i Kiruna var på Rota Elmek och jag fick det. Att det är ett mindre företag med en familjär stämning var den främsta anledningen, men även att det liknande det företag som jag tidigare arbetat på hemma i Vårgårda. Jag visste att jag säkerligen skulle få jobb på något av de större industriföretagen i regionen men jag ville behålla den positiva erfarenheten jag fått av att arbeta på ett mindre företag, berättar Marcus. 

Det är ingen lätt sak att hitta boende i Kiruna, men här fick Marcus och hans fru Nina hjälp av arbetsgivaren.

– Vi har fått ett fantastiskt välkomnande i Kiruna över lag, tillägger Marcus.

Sammansvetsat gäng

En vanlig dag för Marcus spenderas både nere i gruvan och i dess förädlingsverk som ligger ovan jord. Här är han med och drar nya ledningar när gruvan expanderar, servar befintliga och installerar ny utrustning i nära samarbete med kollegorna inom mekanik.

– Vi är ett sammansvetsat gäng, jag förundras faktiskt över hur lätt det är att samverka och få nya vänner här. Här uppe råder en helt annan kultur, även inom arbetslivet. Man månar om varandra och hjälper varandra. Jag känner att det är här jag hör hemma nu, säger Marcus.