Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Drömmen om ett enklare och bättre liv kan förverkligas i Kiruna

Kiruna kommun växer samtidigt som den mest omfattande stadsomvandlingen i modern tid pågår för fullt. Uppskattningsvis har staden kommit halvvägs in i den omvandling som omfattar flytten från gamla centrum till nya. Men en stadsomvandling, eller stadsutveckling, är egentligen aldrig färdigställd.

Nya Kiruna håller på att ta form. En stor del av stadskärnan har redan flyttat till det som helt enkelt kallas Nya Kiruna Centrum. Stadsplanerare, företag och invånare upplever att det nya läget ger en mer sammanhållen stadskärna, med ökad tillgänglighet och fler naturliga mötesplatser i centrum. Från att ha varit ett blåsigt torg har Kiruna nu en centrumkärna som andas framtidstro.

Under 2023 lyckades Kiruna kommun dessutom för första gången sedan 1970-talet vända den negativa befolkningstrenden. Det är nu det börjar ta fart, nu är förändringen påtaglig och det gör att fler intresserar sig för vad som händer uppe i norr. Ett av de viktigaste målen för Kiruna kommun är att attrahera nya invånare, vilket också är huvudfokus för näringslivsbolaget Kiruna Växer, startat av företag och kommunen i samverkan.

Från Rumänien till Kiruna

Intresset för Kiruna ökar, inte minst från andra länder. Kiruna tycks bära på drömmen om ett enklare och bättre liv, med ökad livskvalitet bland annat. Att den drömmen också kan infrias kan inflyttade Anda Crisan, som har flyttat med sin familj från Rumänien till Kiruna för några år sedan, vittna om.

Anda är högutbildad och började med att söka arbete direkt. Hon lärde sig språket snabbt genom att prata med människor omkring sig och engagera sig i lokala frågor. Under tiden hon väntade på förskoleplats såg Anda till att göra sig bekant med de företag som kunde erbjuda spännande och utvecklande uppdrag.

– Det visade sig snabbt att det fanns väldigt många spännande arbetsplatser i Kiruna, och jag skickade ansökningar till många av dem. Jag fick erbjudande om anställning på samtliga, skrattar Anda, som berättar vidare att det välkomnande hon fick när hon först kom till Kiruna var fantastiskt, inte bara från potentiella arbetsgivare, men även från grannar som erbjöd hjälp under inflyttning och så vidare.

– Det finns en kultur här som bygger på närhet mellan människor. Vi har märkt det tydligt från första början. Alla hjälper alla, det finns alltid någon som har en lösning på ett problem som kan uppstå, och det är tydligt att engagemang om omtanke om varandra väger tungt. Det är precis en sådan miljö vi ville flytta till, en trygg miljö för våra barn att växa upp i, säger Anda.

En plats präglad av förändring

Anda arbetade som arkitekt i Rumänien och ville vidareutbilda sig inom området. Hon hade en stabil uppdragsgivare och var mitt uppe i en process där hon fått möjlighet att ta ett stort kliv och bli certifierad arkitekt, en titel som används i Rumänien. Hon hade därför initialt inga planer på att flytta, vare sig till Sverige eller någon annanstans.

Andas man arbetar idag på Swedish Space Corporation, och det var när han fick tjänsten som familjen på allvar började fundera på att dra flyttlasset norrut. Anda började läsa på om vad Sverige hade att erbjuda, och Kiruna i synnerhet. Hon fastnade för platsens helt unika värden, med krispig kall vinter och mycket snö, stjärnklara nätter, norrsken och ett rikt friluftsliv. Det kändes dessutom spännande att flytta till en plats präglad av så mycket förändring och positiv framtidstro.

– Det finns helt andra möjligheter här, konstaterar Anda. Jag menar inte bara i jämförelse med mitt hemland, men med många andra platser i hela Europa. Ingen annanstans får man en möjlighet att aktivt vara en del av en så omfattande stadsomvandling som pågår i Kiruna just nu. Jag valde också att ta anställning på kommunens samhällsbyggnadsavdelning, eftersom jag vill arbeta med stadsomvandlingen och vara med och bygga något nytt från grunden.

Fått bättre livskvalitet

Under årens lopp har familjen köpt hus och stadgat sig. Anda har svårt att tänka sig ett liv någon annanstans nu.

– Vi trivs oerhört bra här och jag kan verkligen skriva under på att vi har fått en bättre livskvalitet här. Det är så enkelt att leva och verka i Kiruna. Man har nära till allt, samhället är tryggt och vi har byggt upp en bekantskapskrets som vi trivs med. Dessutom trivs vi oerhört bra på våra respektive arbeten, säger Anda.

Anda ser till att marknadsföra Kiruna och livet i norr så mycket och så ofta hon kan, bland annat på sociala medier.

– Det är min önskan att fler kan upptäcka hur fantastiskt livet faktiskt är här uppe, avslutar hon.